Novembre teatral amb la XXVI Mostra de Teatre Reclam

País del Mar
Publicat en Novembre 04, 2018, 10:55 am
14 mins

El Paranimf de la UJI, el Auditori de Castelló, Betxí, Vilafranca, Vila-real, Vinaròs i la Vall d’Uixó són les primeres seus


El circ de la Trócola amb l’espectacle ‘Emportats’ serà l’encarregat d’inaugurar oficialment la XXVI Mostra de Teatre Reclam, que entre el 2 de novembre i el 2 de desembre vertebrarà la major part de la programació teatral en la província de Castelló, amb un total de 62 representacions a càrrec de 40 companyies. Una iniciativa de la Universitat Jaume I de la direcció artística de la qual s’encarrega Antoni Valesa i en la qual col·laboren en aquest 2018 la Diputació de Castelló, les regidories de Cultura dels ajuntaments d’Almassora, Benicarló, Benicàssim, Betxí, Borriana, Castelló, la Vall d’Uixó, Vilafranca, Vila-real, Vinaròs, la regidoria de Joventut d’Orpesa, la Fundació Caixa Castelló i el Institut Valencià de Cultura.

Com és habitual cada any, és l’escenari del Paranimf on s’engega aquesta programació (divendres 2 de novembre; 20:00), que inclou espectacles de teatre, dansa i circ, com és el cas de ‘Emportats, de la companyia alacantina La Trócola, que li va valdre el Premi Fetén 2018 al Millor Espectacle de Nit. Aquest col·lectiu acostuma a investigar els diferents usos dels objectes. En aquest cas trau profit de les portes dins d’un treball conjunt de malabars, acrobàcies i música. Una invitació per a tots els públics a gaudir amb el llenguatge del moviment, però també del musical i del poètic, en un viatge a través dels sentits. En escena, Jon Sádaba, Guillem Fluixà, Andrea Pérez, José Monreal i Aritz Sardina, sota la direcció artística de Lucas Escobedo i l’acrobàtica de Vitaly Motouzka.

Serà la primera edició del Reclam amb Carmen Lázaro com a vicerectora de Cultura i de Relacions Institucionals de la UJI, qui va destacar durant la presentació d’aquesta Mostra la presència d’una àmplia gamma d’obres de diversa procedència, amb aposta pel talent local, alhora que va agrair la col·laboració d’ajuntaments, Diputació, Fundació Caixa Castelló i el Institut Valencià de Cultura per a seguir avançant dins d’aquest projecte teatral.


Experiència molt íntima amb ‘Who is me. Pasolini’ en el Auditori de Castelló


Dins de la important reforma de programació realitzada per Alfonso Ribes en els espais gestionats des del Institut Valencià de Cultura (IVC), figura l’ús del Auditori de Castelló per a un espectacle teatral. Es tracta de ‘Who is me. Pasolini’, producció de Heartbreak Hotel que es desenvoluparà a l’interior d’una caixa d’embalatge situada en la Magic Box del Auditori. Són dos les funcions programades (dissabte 3 de novembre, a les 19:00 i 21:00), ja que es tracta d’un espectacle limitat a 30 persones per passada. El director Àlex Rigola pren el poema pòstum del polèmic escriptor i poeta italià Pier Paolo Pasolini, trobat després del seu assassinat (2 de novembre de 1975), per a endinsar-se en la seua vida. El text era autobiogràfic i meditatiu, com la resposta a una entrevista imaginada. A partir d’ell, Rigola convida als espectadors a entrar en una caixa on els espera l’actor argentí Gonzalo Cunill, qui els permetrà introduir-se en la vida de Pasolini.

 

Betxí rep l’espectacle de marionetes ‘La Maria no té por’

 

Betxí és una localitat amb una contínua aposta pel teatre, mantinguda en l’actualitat pel regidor Josep Antoni Meneu, al costat del tècnic Enric Sorribes. Una mostra: el festival Bagatge, se celebra anualment i ja són vint les edicions que va aconseguir en la recta final del passat estiu.


Pel seu Teatre Municipal passarà ‘La Maria no té por’ (dissabte 3, 18:00), un espectacle de marionetes que utilitza personatges de l’imaginari valencià de la por, els qui es es colen en el món d’una jove aventurera que demostra no tenir temor als espantacriatures i els actes dels quals salvaran a un bon nombre de xiquets i xiquetes. Un treball de la companyia valenciana Disparatario i Elsa Tronchoni que adapta el llibre homònim de Francesc Gisbert i Dani Miquel.


L’humor de ‘Pela i Pelu’ a Vilafranca


També Vilafranca és una localitat lligada al teatre. La prova més evident és la Mostra de Teatre Capsigrany, que el passat mes de juny va aconseguir el seu 19ª edició. A més, Vilafranca actua com una espècie de capital cultural de l’Alt Maestrat, ja que sota les directrius de la regidora Betlem Pons i de la tècnic Ana Querol es manté una programació constant d’exposicions, presentacions literàries, cinematogràfiques… que abasten tot l’any.

Des de València arribaran Jimena Cavalletti i Elena Donzel, o siga, ‘Pela i Pelu (humor idiota)’, dues dones que volen promocionar el seu últim disc, al que defineixen com a “finals de merda”, i ho fan d’una manera una miqueta absurda i molt boja. Elles creuen que podrà agradar a l’espectador o no, però mai podrà oblidar el que ha vist en la sala Carles Pons de Vilafranca (dissabte 3, 19:00).

 


Dansa a Vila-real amb ‘Nagare’

 

Vila-real és una ciutat vinculada des de fa moltes dècades al teatre. La prova més evident és FITCarrer, que des de fa 31 anys omple els carrers d’arts teatrals quan arriba la primavera, sense oblidar la programació que desenvolupa en espais tancats com el Auditori Músic Rafael Beltrán Moner i Teatre Els XIII. A més, Vila-real en Dansa reuneix des de 2012 una sèrie de peces breus sota la coordinació de Tempo Dansa. Per aqueixos motius, el regidor de Cultura de Vila-real, Eduardo Pérez, va comentar durant la presentació del Reclam que “Vila-real estima el teatre, tal com demostra la seua programació habitual o les companyies que tenen la seua seu en la ciutat. És un orgull per a nosaltres formar part de Reclam”, per al que compta amb la gestió del tècnic municipal Tomás Ibáñez.

Des de Saragossa, el tàndem Circle of Trust & Logela oferirà en el Teatre Els XIII (dissabte 3, 20:00) l’obra de dansa contemporània ‘Nagare’, sota la direcció de Jordi Vilaseca. Una mirada a tot el que ens envolta i ens esculpeix sense que en moltes ocasions siguem conscients d’aqueixes influències, al mateix temps que ens bressolem suaument i ens desplacem com si foren l’aigua d’un riu.


Vinaròs, entre la improvisació i el teatre familiar amb premi


La marca Vinaròs Viu és la demostració que la localitat del Baix Maestrat està viva i amb ganes de més. L’Aula Municipal de Teatre de Vinaròs és la seua major aposta de futur per les arts escèniques, que troben en l’escenari de l’Auditori Municipal el seu aparador. Així ocorre a través de la seua inclusió en aquesta edició del Reclam, com ho ha decidit el regidor de Cultura, Marc Albella, amb la col·laboració de la tècnic Amparo Chaler. Dos són les obres que programa per a aquesta primera setmana

La improvisació la posarà la madrilenya Improclan Produccions amb ‘Improvisa, oncle!!’ en el Auditori Municipal de Vinaròs (dissabte 3; 22:30). Els quatre actors converteixen als espectadors en els seus alumnes com si d’un aula es tractara. Solament inclouen dues consignes: no jutjar l’imaginari i fregar sempre el ridícul. Estan convençuts que a partir de compartir els problemes s’aconsegueix que siguen menys problemes.

Avalada per premis com a Fetén 2017 a la millor adreça i Drac d’Or 2017 del jurat infantil i de les autonomies, arribarà al Auditori Municipal de Vinaròs (diumenge 4; 18:00) des de Lleida la companyia Zoom-zoom Teatre amb ‘La gallina dels ous d’or’, una història que  transmet que els diners és solament un conte, però l’aparició del qual pot posar en perill l’harmonia social.


El circ de ‘Amigoo’ s’instal·la a la Vall d’Uixó

 

La Vall d’Uixó aporta dos espais a aquest Reclam, el Mercat Municipal i el Teatre Carmen Tur, escenari habitual de les 

 

programacions del departament de Cultura que encapçala el regidor David Lluch, amb María José Huesco com a tècnic. Una activitat escènica que s’ha incrementat amb l’engegada del Auditori Leopoldo Peñarroja i esdeveniments com el FES La Vall d’Uixó, en espais a l’aire lliure de la localitat.


El diumenge 4 de novembre, en el Teatre Carmen Tur de la Vall d’Uixó (19:00), la companyia catalana Mumusic Circus aportarà ‘Amigoo’, un espectacle de aforament limitat entre dos protagonistes, Marçal Calvet i Clara Poch, dins d’una atmosfera de complicitat poètica que intenta trencar el mite de la solitud com a condició humana. Acrobàcies, música i manipulacions dels objectes i dels seus propis cossos.


Teatre de la memòria en el Paranimf amb La Pastora en dues funcions


La segona setmana de programació del Reclam començarà amb ‘Instruccions per a no tenir por si ve La Pastora’, on la companyia castellonenca La Ravalera pren el personatge real nascut en la Vallibona l’esment de la qual servia com a ultimàtum perquè els xiquets i xiquetes de la comarca dels Ports obeïren les ordres. Teresa va ser objecte de burles a causa dels seus trets masculins, decidint canviar les seues vestidures i ja convertida en Florencio va adquirir fama com maqui en la zona del Maestrat, protagonista de nombroses atrocitats en les quals no va participar. Laia Porcar i Núria Vizcarro utilitzen la seua figura per a través del teatre de text i audiovisuals plasmar que ser diferent et converteix en un monstre social. Paranimf, 6 i 7 de novembre (20:00).

HORARIS 


Divendres 2.  Circ. Emportats, La Trócola Circ. 20:00. Paranimf de la UJI. 3, 6 i 8 euros.
Dissabte 3. Teatre. La Maria no té por, Disparatario. 18:00. Teatre Municipal de Betxí. 3 euros.
Dissabte 3. Teatre. Pela i Pelu, Companyia Pela i Pelu. 19:00. Sala Carles Pons de Vilafranca. Entrada lliure.
Dissabte 3. Monòleg. Who is me. Pasolini, Heartbreak Hotel. 19:00 i 21:00. Auditori de Castelló, 10 euros.
Dissabte 3. Dansa. Nagare, Circle of Trust. 20:00. Els XIII de Vila-real. 6 euros.
Dissabte 3. Teatre. Improvisa, oncle!!, Improclan Produccions. 22:30. Auditori Municipal de Vinaròs. 5 euros.
Diumenge 4. Teatre. La gallina dels ous d’or, Zoom-zoom Teatre. 18:00. Auditori Municipal de Vinaròs. 3 euros.
Diumenge 4. Circ. Amigoo, Companyia Mumusic Circus. 19:00. Teatre Municipal Carmen Tur de la Vall d’Uixó. Entrada lliure.
Dimarts 6. Teatre. Instruccions per a no tenir por si ve La Pastora, La Ravalera Teatre. 20:00. Paranimf de la UJI. 6/8 euros.
Dimecres 7. Teatre. Instruccions per a no tenir por si ve La Pastora, La Ravalera Teatre. 20:00. Paranimf de la UJI. 6/8 euros.


Font i Fotos: Reclam

País del Mar
País del Mar és el nom editorial de les magazines: BIONAUTES, NEMO, POSIDONIA i BARBARIA. Comença a editar l'1 d'agost de 2018.

3 Comments de: Novembre teatral amb la XXVI Mostra de Teatre Reclam

Envía un comentari

  • (No publicat)