Més de 250.000 persones han perdut la vida en els últims 20 anys a causa dels tsunamis

País del Mar
Publicat en Novembre 07, 2018, 2:19 pm
3 mins

Segons l’Oficina de Coordinació de les Nacions Unides per a Assumptes Humanitaris (OCHA), el desastre a Indonèsia es va cobrar 2077 vides, i va deixar més de 1000 desapareguts. En total, més d’1,5 milions de persones es van veure afectades, incloent-hi 211.000 desplaçats, amb una estimació de danys al voltant de 910 milions de dòlars.

A nivell mundial, les pèrdues a causa dels tsunamis són sorprenents: entre 1998 i 2017, més de 250.000 persones van morir i els costos econòmics van arribar fins a 280.000 milions de dòlars. Segons l’oficina de l’ONU per a la Reducció del Risc de Desastres (UNISDR), els països més afectats han sigut aquells situats als oceans Índic i Pacífic.

Durant els dos últims decennis, quasi el 10% de les pèrdues econòmiques causades per desastres han estat a causa dels tsunamis.

El Secretari General de l’ONU demana una major preparació per a compensar l’impacte desastrós dels tsunamis, que causen cada vegada més pèrdues humanes, econòmiques i de desenvolupament; així ho demostra la recent destrucció de l’illa indonèsia de Sulawesi.

“Els tsunamis són rars, però devastadors”, va dir António Guterres en el seu missatge per al Dia Mundial de Conscienciació sobre els Tsunamis, en el qual va assegurar, a més, que va ser testimoni de primera mà del seu impacte durant la seua recent visita a Sulawesi.

“Durant els dos últims decennis, quasi el 10% de les pèrdues econòmiques causades per desastres han estat a causa dels tsunamis”, ressalta el Secretari General.

Guterres assegura que és vital una millor preparació per a aquests possibles desastres i destaca que aquests esforços són necessaris per a implementar els objectius del Marc de Sendai per a la Reducció del Risc de Desastres, així com per a eradicar la pobresa extrema.

“El Dia Mundial de Conscienciació sobre els Tsunamis és una oportunitat per a emfatitzar novament la importància de la prevenció i preparació per a desastres, incloent l’alerta primerenca, l’educació pública, la ciència per a comprendre millor i predir els tsunamis, i el desenvolupament que té en compte el risc en zones sísmiques i zones costaneres exposades”, va dir.

Al desembre de 2015, l’Assemblea General de les Nacions Unides va designar el 5 de novembre com a Dia Mundial de Conscienciació sobre els Tsunamis, i va demanar a tots els països, organismes internacionals i la societat civil que observen el dia, per tal de crear consciència sobre aquests desastres i compartir enfocaments innovadors per a salvar vides.

Enguany, el Dia Mundial s’enfoca en l’Objectiu “C” del Marc de Sendai, que apunta a reduir les pèrdues econòmiques.


Font i foto: ONU

País del Mar
País del Mar és el nom editorial de les magazines: BIONAUTES, NEMO, POSIDONIA i BARBARIA. Comença a editar l'1 d'agost de 2018.

Envía un comentari

  • (No publicat)