MARTE, la fira perfecta per a iniciar-se en el món del col.leccionisme

País del Mar
Publicat en Novembre 14, 2018, 8:45 am
12 mins

El divendres 16 de novembre obri al públic la V edició de la fira d’art contemporani de Castelló MARTE en l’Auditori i Palacio de Congressos. Es tracta de la més important del Mediterrani i l’única que se celebra al País Valencià.

MARTE està considerada com la fira ideal per a iniciar-se en el col·leccionisme per la qualitat de les obres i pel preu accessible a tot tipus de pressupostos. Es poden adquirir peces d’alguns dels artistes espanyols amb major projecció internacional com Enrique Marty, Cristina Toledo, Jorge García, Laura Salguero, Marcelo Viquez, Javier Aldarias i Simón Arrebola, entre altres.

La fira mostra un any més el seu compromís amb la presència femenina. La performance ART NOW, sobre la invisibilizatció de la dona en la història de l’art, de Verónica Ruth Frías és un dels grans esdeveniments d’aquesta edició; al costat de la secció de vídeoart Porque te quiero, composta per tres peces de Gabriel Andreu, Cristina Núñez i Vanane Borian que aborden diferents problemàtiques entorn de la dona.MARTE, la Fira d’Art Contemporani de Castelló, impulsada per la Diputació de Castelló, obrirà les portes al públic de la seua cinquena edició del 16 al 18 de novembre en l’Auditori i Palau de Congressos de Castelló. En paraules dels seus directors, Enrique Bocángelus i Joan Feliu “enguany hem treballat per a afermar i posicionar la fira dins del circuit de l’art nacional amb una important selecció de galeries i uns continguts que inclouen accions amb artistes de primer nivell. A més, mantenim el nostre compromís amb el col·leccionisme proposant una fira d’acord amb les necessitats dels xicotets col·leccionistes o aquells que estan pensant a iniciar-se. Referent a açò, comptarem amb una important programació de xarrades i taules redones sobre el tema”.


Enguany MARTE reunirà les següents seccions: MARTE Curated, coordinada per Nacho Tomás Gil, i MARTE Social, MARTE Lab, MARTE Orbital, MARTE Orbital Expedition i MARTE Editorial, coordinades per Lidón Sancho.

MARTE Curated

MARTE Curated, comisariada per Avelino Sala i Fernando Gómez de la Costa al costat del coordinador general Nacho Tomás Gil, es compon d’una cuidada selecció d’artistes que participen en la fira amb les seues corresponents galeries.

Enguany es podrà veure obra de Daniel Domingo Schweitzer, Shiras Galería (València); Marcelo Viquez, Punto (València); Simón Arrebola, Herrero de Tejada (Madrid); Nicolás Laiz Placeres, Galería ATC (Tenerife); Iván Franco, Piramidón Centre d’Art Contemporani (Barcelona); David Delgado, DDR Art Gallery (Madrid); Laura Salguero, La Gran (Valladolid); Rita Sala, Olivart Art Gallery (Barcelona); Mariana Sarraute, Addaya Centre d’Art Contemporani (Alaró, Balears); Javier Aldarias, Silves Arte Contemporáneo (Huércal-Overa, Almeria); Rubén Rodrigo, Espacio Nuca (Salamanca); Cristina Ramírez, Híbrida Gallery (Castelló); Roger Sanguino, Art-Room Sitges (Barcelona); Cristina Toledo, Galería Pep Llabrés (Palma de Mallorca); Xavi Muñoz, L&B Contemporary Art (Barcelona); Rebeca Plana, Menuda Galería (Castelló); José M. Doñate, Naranjas con Arte (Castelló); Beatriz Palomero, María del Carmen Díez i Masaur, Est-Art (Madrid); i el projecte convidat de Jorge García de la galería Gema Llamazares (Gijón).

 

Un Reality de David Delgado

 


En aquesta secció s’inclou també l’exposició d’Enrique Marty, artista convidat d’enguany. Marty, un dels creadors més valorats de l’art espanyol contemporani, compte en el seu curriculum amb una exposició individual que li dedique el MNCARSMuseu Nacional Centre d’Art Regna Sofia l’any 2000.


MARTE Social

MARTE Social, un dels principals eixos de la fira des dels seus inicis, té per objecte l’acció reinvindicativa i transformadora de la consciència social a través de propostes artístiques de l’art contemporani. Enguany compta amb el suport de l’Obra Social “la Caixa” que fa possible i reconeix la important labor que realitza la fira en l’àmbit social.

L’artista Verónica Ruth Frías realitzarà per primera vegada, el dissabte 17 a les 19.30h, la performance col·lectiva “Art Now” amb la qual vol donar visibilitat a la dona dins del món de l’art. La seua acció ens recorda fets com que hàgem hagut d’esperar fins a l’any 2016 perquè el museu més important d’Espanya, el Museu del Prado, amb més de dos segles d’història, aculla la primera retrospectiva d’una dona.

En aquesta ocasió reunirà un grup de dones del sector cultural de Castelló que es pujaran a una pila de llibres vinculats a la seua activitat professional i en la qual hauran de mantenir l’equilibri. Una acció en la línia amb el treball de Frías, que mostra el seu profund compromís amb les problemàtiques de gènere.

MARTE Social posseeix enguany una mirada femenina, no solament per l’obra d’artistes dones, sinó per les temàtiques que s’afrontarà. Un exemple és la mostra “Porque te quiero”, composta per tres peces de videoart de Gabriel Andreu, Cristina Núñez i Vanane Borian.

A més, gràcies al suport del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, es podrà veure “La Deriva de un gesto post-romántico”, la instal·lació d’Hugo Martínez-Tormo que, a través de la unió de l’art amb la tecnologia, pretén donar visibilitat a una nova situació socioeconòmica en la qual es posa l’accent en la quantitat de residus que acaben escampats per les costes de mars i oceans.

MARTE Lab

MARTE Lab, en col·laboració amb Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i de la UJI, proposa un interessant calendari d’activitats.
El divendres, a les 12.15h, tindrà lloc la taula redona “Macro-col·leccionisme i microcoleccionisme” que reunirà a Alberto Urgel (artista i col·leccionista privat), José Luis López Moral (artista i col·leccionista), Jaime Sordo (president de l’Associació de Col·leccionistes Privats d’Art Contemporani 9915) i José Pedro Martínez García (director de la Fundació Martínez Guerricabeitia); la conferencia “Màrqueting d’artista”, a les 18h, impartida per Christina Aguado, CEO SUZUprojects Culture Consulting, research UCV i professora de la UFV; i la taula redona, a les 19.30h, “Col·leccionisme privat i associacionisme. Iniciació al col·leccionisme d’Art Contemporani” a càrrec de Jaime Sordo, president de l’Associació de Col·leccionistes Privats d’Art Contemporani 9915.

El dissabte, a les 12.15h, es realitzarà la conferència “Austeritat i diversitat: maneres de sobreviure com a artista” de la mà de Simon Zabell, artista, professor de la Universitat de Granada i Vicepresident de AVAND (Associació d’Arts Visuals d’Andalusia); i, a les 18h, la xarrada col·laborativa “Comisariado. Convivències” a càrrec de Fernando Gómez de la Costa (comissari de MARTE), Avelino Sala (comissari de MARTE), Lidón Sancho Ribés (comissari, docent i directora de programes de MARTE) i Luis Juan de Sentmenat (col·leccionista).

Finalment, el diumenge, a les 12.15h, se celebrarà L’hora del te en Marte, un taller per a xiquets entre 4 i 9 anys amb María Rosa Martínez Fabregat.

MARTE Orbital Expedition

MARTE Orbital Expedition és la secció de la fira que ix de l’Auditori i proposa exposicions en diferents punts de la província de Castelló. Enguany es podrà gaudir de les mostres: Màxima recorre abismes. Selecció de la col·lecció César Monzonís en el Convent de Vila-real; Sincronies de Manuel Bru en el CompArte NH Mindoro de CastellóLA. Selecció de la col·lecció Lluís Carda a la Llotja del Cànem situada en la Universitat Jaime I de Castelló; La Cerimònia. Fragments de Marta Beltrán en el Espai Cultural Obert Els Aules de Castelló; i In its right place. Selecció de la col·lecció José Luís Horta en el MACVAC de Vilafamés.

MARTE Orbital

MARTE Orbital reunirà diferents espais institucionals i projectes especials entre els quals es troben: el Servei de Conservació i Restauració de Béns Culturals de la Diputació Provincial de Castelló; les beques Hàbitat Artístic de l’Ajuntament de CastellóCulla Contemporània; MIAU – Museu Inacabat d’Art Urbà de Fanzara; el MACVAC – Museu d’Art Contemporani Vicente Aguilera Cerni; el projecte ““Una servilleta para pintar a càrrec de Artnobel; MAKMA, Revista d’Arts visuals i Cultura Contemporània; l’editorial Sublim; i Marte The End, dissenyat en col·laboració amb Fernando Navarro Vejo.
També en aquest espai, un any més, la fira ofereix a través del seu Premi la possibilitat a dos artistes sense galeria, un de local i un altre nacional, d’exposar la seua obra. Enguany el Premi Marte Artista Província de Castelló ha sigut per a Alejandra de la Torre i el Premi Marte Nacional per a Antonio Guerra.

MARTE Editorial

MARTE Editorial estarà formada enguany per: Direcció de cultura i Patrimoni del Govern d’Aragó. Centre del Llibre Aragonés, Edelvives, Edicions Càtedra, Gustavo Gili, Jot Down, Lunwerg, Maeva, Nòrdica Llibres, Phaidon, Regne de Cordelia, RM Editorial, Taschen, Teneues i Unaria Edicions.MARTE 2018
Del 15 al 18 de novembre 2018
Auditori i Palau de Congressos de Castelló
www.feriamarte.com
Facebook: MARTEFIAC
Instagram: @feriamarte
#yosoymarciano #feriamarte #feriamarte2018

Horaris:
Dijous 15 de novembre. Inauguració i passada de premsa a les 19h (per invitació)
Divendres 16 de novembre i dissabte 17 de novembre, de 12h a 14h – de 17h a 21h
Domingo 18 de novembre. De 11h a 14h

País del Mar
País del Mar és el nom editorial de les magazines: BIONAUTES, NEMO, POSIDONIA i BARBARIA. Comença a editar l'1 d'agost de 2018.

Envía un comentari

  • (No publicat)