Fes Cultura manté viu el ressorgiment de la indústria cultural valenciana amb 15,3 milions més que en 2018

País del Mar
Publicat en Novembre 06, 2018, 1:14 pm
4 mins

La Conselleria d’Educació, Recerca, Cultura i Esport, que presideix Vicent Marzà, continua imparable amb el seu pla d’afavorir i retornar tot la seua esplendor a la indústria cultural valenciana.

Com va anunciar ahir en el projecte de Pressupostos de la Generalitat de 2019, l’àrea de Cultura tindrà reservada un total de 120,6 milions d’euros, 15,3 milions més que 2018 i un 45 milions més que en 2015, un 57% més que en els comptes de l’últim Consell del Partit Popular.

Avançar en els drets culturals

Així ho ha explicat el conseller del ram, Vicent Marzà, que ha subratllat l’objectiu de seguir impulsant l’augment progressiu de fons, d’acord amb el full de ruta que marca el pla Fes Cultura, que és afavorir el “ressorgir de la indústria cultural valenciana de la mà de l’increment de consum cultural al País Valencià, i avançar en els “drets culturals” de la ciutadania amb una programació cultural “accessible i de qualitat en tot el territori”.

En la seua compareixença en la Comissió de Pressupostos en Les Corts, Marzà ha explicat que els comptes preveuen 72 milions d’euros per al foment de la producció creativa i l’activitat cultural i per al finançament de les entitats del sector públic cultural que depenen de la Conselleria, la qual cosa suposa quasi 7 milions més que en 2018.

Augmenta en 4,5 milions el pressupost de l’Institut Valencià de Cultura, que passa a tenir un pressupost de 38,6 milions destinats a les arts escèniques, el cinema i la música. Marzà ha destacat també el creixement del 7% en el Consorci de Museus, que passa a disposar de 4,2 milions.

Museus

Així mateix, el pressupost del Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) puja en 1 milió d’euros, fins a un total de 8,8, per a “posar en valor una de les principals puntes de llança cultural”. L’objectiu és “culminar la seua transformació cap al segle XXI” amb motiu del seu 30 aniversari, millorant els seus espais, amb l’obertura de la subseu a Alcoi i la compra del fons Renau.

Llibres, arxius i biblioteques

D’altra banda, creix un 15% el pressupost per a finançar el Pla del Llibre i la Lectura, amb 15,7 milions destinats al programa de llibres, arxius i biblioteques.

Patrimoni Cultural

El programa de promoció cultural, patrimoni artístic i museus compta amb 26,7 milions, un 15% més interanual i es destinen 9,2 milions a línies d’ajuda de concurrència competitiva destinades a ajuntaments i entitats sense ànim de lucre, així com a través d’inversions de la pròpia conselleria per a la conservació, difusió i posada en valor del patrimoni cultural valencià.

El capítol 7 d’inversions augmenta 1,7 milions per a fer efectives les intervencions per a la millora del patrimoni o infraestructures culturals, com el centre de visitants del castell de Sagunt, el Teatre Chapí de Crevillent o les millores en el Centre del Carme de València.


Font: La Vanguardia Foto: Johnny McClung on Unsplash

País del Mar
País del Mar és el nom editorial de les magazines: BIONAUTES, NEMO, POSIDONIA i BARBARIA. Comença a editar l'1 d'agost de 2018.

Envía un comentari

  • (No publicat)