Els habitatges turístics del País Valencià generen un impacte de 1.700 milions

País del Mar
Publicat en Novembre 19, 2018, 10:36 am
4 mins

Els habitatges turístics representen el 55 per cent de l’oferta d’allotjament del País Valencià i generen un impacte econòmic anual de 1.704 milions, segons la Federació Espanyola d’Associacions d’Habitatges i Apartaments Turístics (Fevitur).

La directora de Fevitur, Patricia Valenzuela, ha presentat aquest dimecres el primer Estudi sobre l’impacte de l’Habitatge Vacacional en l’Urbanisme de la Comunitat durant la reunió de treball de la Comissió de Lluita Contra l’Intrusisme de la Agència Valenciana de Turisme.

L’informe arreplega que la ciutat de València concentra el major nombre d’habitatges d’ús turístic del país, amb 5.554, la qual cosa representa l’1,32 per cent del total d’habitatges existent en la ciutat, i assenyala que el 80% dels habitatges turístics són legals.

Valenzuela ha mostrat la seua preocupació perquè un 20% d’habitatges turístics de la capital valenciana (1.136 habitatges) estiga fora del marc legal i ha apostat per incentivar la legalització en el conjunt del sector, amb campanyes com la que estan duent a terme des de fa sis mesos sota el lema “#BeLegalMyFriend“.

Aquesta campanya forma part de les ajudes convocades per l’Agència Valenciana del Turisme, dirigides a la realització de campanyes de sensibilització, conscienciació i lluita contra l’intrusisme en l’oferta d’allotjament turístic del País Valencià, i a la qual s’han sumat també l‘Associació Valenciana de Consumidors (Avacu) i l’Associació d’Empresaris Alcalà-Alcossebre.

Preu del lloguer

Valenzuela ha assegurat que l’estudi demostra que els habitatges turístics no són els causants de l’augment del preu de lloguer, ja que a València aquests representen només l’1,32% del parc total d’habitatges de la ciutat (419.930 habitatges), mentre que hi ha un 13,62% d’habitatges buits i un 8% de segones residències.

També ha defensat que el sector que representa és el primer interessat en què aquest tipus d’allotjaments no genere molèsties als veïns ni problemes de convivència, i ha assegurat que Fevitur treballa amb els administradors de finques i la Secretaria d’Estat perquè “si hi ha mals actors, se’ls expulse”.

Sobre la campanya #BeLegalMyFriend, ha destacat que aquesta ha despertat l’interès del sector a nivell estatal i internacional, i ha assegurat que “a tots interessa la regulació del sector per a promoure un turisme de qualitat, que permeta la seua desestacionalitat, la seua deslocalització i que aposte per la conciliació entre veïns i turistes”.

Lluita contra l’intrusisme

El secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, ha defensat la importància de treballar “en positiu” i fer pedagogia sobre els avantatges que té, tant per a l’empresari com per als turistes, “triar la legalitat”, encara que ha advertit que la Generalitat seguirà lluitant amb tots els mitjans que té contra l’intrusisme i la impunitat en aquest sector.

Colomer ha destacat que 21 plataformes d’oferta d’habitatges turístics han assumit la prescripció de la llei sobre l’obligatorietat de registrar els habitatges, i que l’Administració ha guanyat dues de les tres batalles judicials plantejades per altres plataformes per aquesta qüestió.

El representant d’Avacu, Julián Tío, ha destacat els avantatges que té per a l’usuari apostar per habitatges reglats, ja que ofereixen qualitat i garantia, i Jesús Sanmartín, de l’Associació d’Empresaris Alcalà-Alcossebre, ha valorat aquest tipus de col·laboracions amb l’administració, “vitals” per a xicotets empresaris com els que aquesta associació representa.


Font:El Economista Foto: Jānis Skribāns a Unsplash

País del Mar
País del Mar és el nom editorial de les magazines: BIONAUTES, NEMO, POSIDONIA i BARBARIA. Comença a editar l'1 d'agost de 2018.

Envía un comentari

  • (No publicat)