El conflicte entre el govern d’Espanya i Catalunya pel corall roig

País del Mar
Publicat en Novembre 22, 2018, 8:29 pm
7 mins

Els esforços de Catalunya per a protegir el corall roig es van veure obstaculitzats pel govern espanyol

La política està en l’aire a Catalunya i, aparentment, també sota el mar.

Al novembre passat, el govern català, conegut com la Generalitat, va emetre una moratòria de 10 anys per a la recol·lecció de corall roig en gran part de la Costa Brava, en el nord-est d’Espanya, en un esforç urgent per salvaguardar la recuperació de les espècies vulnerables després de centenars d’anys d’explotació.

Poc després, els col·leccionistes ofesos van denunciar-ho al Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi ambient d’Espanya, que ràpidament va emetre 12 llicències a bussos en contravenció directa del decret de la Generalitat. Les llicències es van aplicar a una secció de costa exempta del control de la Generalitat, però la mesura es va produir davant d’un acord previ en el qual es deia que el govern espanyol estendria qualsevol moratòria imposada pel govern català a la resta de la costa espanyola.

El rerefons d’aquesta decisió va ser la crisi institucional més aguda d’Espanya en dècades. Un mes abans, el govern català havia declarat unilateralment la seua independència d’Espanya, culminant una campanya independentista que va començar en 2006. El govern central espanyol va patir un dur colp, va qualificar la declaració d’il·legal i va invocar un article de la constitució espanyola poc utilitzat per a imposar un govern directe sobre els governs regionals.

Madrid va atorgar les llicències “en contra de l’esperit de la gestió catalana de la pesca de corall a Catalunya”, diu Sergi Tudela, director general d’Assumptes Marítims i Pesca de Catalunya. “Si hi ha un aspecte polític en la decisió de Madrid, només puc endevinar-lo, però tots sabem el context polític”.

El corall roig és un animal de creixement molt lent amb una capacitat de dispersió geogràficament limitada. Es requereixen de 7 a 10 anys perquè el corall roig abaste la grandària mínima necessària per a reproduir-se, i el nombre de larves alliberades és relativament xicotet. El més important és que aqueixes larves no viatgen lluny, per la qual cosa la recuperació d’una població explotada no pot dependre de les larves de colònies distants.

Durant mil·lennis, el coral roig ha sigut molt benvolgut com un adorn, més utilitzat pels europeus per a joieria d’alta gamma, i creat sovint en els tallers de Torre del Greco, una ciutat prop de Nàpols, Itàlia. En els últims anys, la major part de la demanda va provenir de Xina, on una creixent classe mitjana ha estat delerosa per adornar-se amb Corallium rubrum , l’única espècie que està tenyida per dins i per fora. En la cultura xinesa, els articles rojos signifiquen bona sort i fortuna. L’entusiasme xinés per les joies i adornaments de corall va fer que els preus augmentaren i va provocar un augment en la pesca il·lícita, encara que els distribuïdors informen que la demanda s’ha refredat recentment.

Collaret de coral roig

Corallium rubrum , el corall roig que es troba en gran part en el Mediterrani, varia en color des de la flor de préssec pàl·lid fins al roig intens, roig sang. En la cultura popular, que es remunta almenys a l’antiga Roma, el corall ha sigut dotat de propietats místiques i es va utilitzar per a evitar el perill. Les pintures renaixentistes del Nen Jesús sovint el representen sostenint o portant amulets de corall protectors.
Aquesta llarga història d’explotació ha passat factura.

Tudela, excap del programa de pesca del Fons Mundial per a la Vida Silvestre per a la regió del Mediterrani, va haver d’emetre la moratòria sobre la recol·lecció de corall roig després de la publicació d’un informe per part de científics que indica que el 90 per cent dels esculls de corall roig al llarg de la costa catalana a menys de 50 metres estan en “mal estat”.

L’informe va concloure que les poblacions de corall roig de la costa catalana no poden resistir la pressió pesquera actual sense posar en perill la seua persistència.

Joaquim Garrabou, investigador marí de l’Institut de Ciències Marines de Barcelona i un dels autors de l’informe, diu que l’estat del corall roig en la Costa Brava de Catalunya és representatiu de les condicions en tot el Mediterrani. “En aigües més profundes encara hi ha algunes poblacions que mostren colònies grans, però són més l’excepció que la norma”, diu.

“La majoria de les poblacions a menys de 50 metres en la Costa Brava es poden considerar ecològicament extintes”, agrega.

A més de la moratòria sobre la recol·lecció, Garrabou creu que els esforços per a ajudar als coralls rojos al llarg de la Costa Brava poden obtenir un impuls en trasplantar coralls rojos d’altres colònies.

La moratòria renovable de 10 anys de la Generalitat sobre la recol·lecció de corall roig col·loca Catalunya a l’avantguarda dels creixents esforços en la Unió Europea per a protegir el corall roig. Al maig passat, la Comissió General de Pesca per al Mediterrani (CGPM) va dir que els membres han de tancar una àrea per a la recol·lecció de corall roig quan els exemplars de corall de grandària inferior (colònies el diàmetre basal de les quals és menor a set mil·límetres) excedisquen el 25 per cent de la collita anual total d’aqueixa àrea. Catalunya és el primer organisme governamental que posa en pràctica el reglament de la CGPM.


Font i foto: Hakai Magazine

País del Mar
País del Mar és el nom editorial de les magazines: BIONAUTES, NEMO, POSIDONIA i BARBARIA. Comença a editar l'1 d'agost de 2018.

Envía un comentari

  • (No publicat)