WUNDERBLOCK. Històries de l’Art i de la guerra, l’obra documental d’Alfonso Legaz

País del Mar
Publicat en Octubre 10, 2018, 6:11 am
6 mins

On ens porta la cerca del coneixement? Quines són les seues fonts? Els seus gestos? Com seguir el rastre de l’art?

La Mostra de València projectarà 90 pel·lícules en els 10 dies que durarà el Festival. Una d’elles és Wunderblock, del cineasta multidisciplinari Alfonso Legaz, un documental que narra a través de veus procedents de diferents països mediterranis diferents lectures de la Història de l’art i de la guerra. Sempre amb l’eix vertebrador del filòsof Jean-Luc Nancy.

Un documental d’històries enllaçades

Tot comença a València. Una dona pinta retrats d’un músic cec a partir d’escrits d’una altra dona que va escoltar Testimoniatges vitals gravats i exposats de l’home invident. Mentre açò ocorre, un home grava en vídeo el procés pictòric, estudiant el cos humà com un nou nosaltres des d’idees del filòsof Jean-Luc Nancy. A través del vídeo, l’home descobreix un gest arcaic en el cos de la pintora, un dels gestos més antics representats per la humanitat, que enllaça les Històries de l’Art i de la Guerra. La pintora i el cineasta decideixen llavors eixir junts a la recerca del gest representat, desplaçant la crònica visual des de la pintura en marxa sobre memòria dels dos barris més antics de València, fins al museu de la Gliptoteca, en Munich, i des d’allí fins a l’illa grega d’Egina, on es troba el Temple d’Afaya, origen dels fons escultòrics espoliats i del gest ara en poder del museu alemany. El seu treball prosseguirà al costat dels habitants de l’illa, amb els qui experimentaran entorn de l’acte de comunicació, la memòria, el cos exposat davant els altres i l’experiència de Comunitat. El seu viatge els portarà a Estrasburg, a casa de Jean-Luc Nancy.

ESPAÑA. 2018. COLOR. 171’. VOSE

QUÈ ÉS 20 ESPILLS SUCCEEIXEN?

20 ESPILLS SUCCEEIXEN és un projecte d’art processual que rastreja en les experiències de comunitat i de comunicació mitjançant l’acte d’exposició de l’individu davant dels altres. Investiga aspectes del concepte de comunitat desconstruït per Jean-Luc Nancy en la seua obra La comunitat desobrada.

El Projecte experimenta des de la vacil·lació del coneixement davant els codis de comunicació prefabricats de la societat contemporània, i assumeix alguns interrogants formulats pel filòsof sobre la impossibilitat de representació d’aquesta exposició individual, i per tant de la comunicació, però ressalta la necessitat experimental de l’intent. L’estructura processual, en diàleg amb les ciències humanes, afig el viatge com a obra, i privilegia la indefectible relació del Projecte amb la realitat i el pensament del real, la incertesa i la intuïció com a elements motrius, connectant dues comunitats mediterrànies de població similar: els barris del Carme i Velluters, a València; i Egina, illa grega situada en el Golf del Peloponès, davant del Pireu-Atenes. El context del Mediterrani s’amplifica amb la trobada i conversa dels protagonistes amb Jean-Luc Nancy en la seua casa d’Estrasburg.

«La comunitat i la comunicació són constitutives de la individualitat. (…) Ser junts, o ser en comú, és, per tant, la manera pròpia de l’ésser de l’existència com a tal, la manera en què el ser comú com a tal està posat en joc, on el ser com a tal està arriscat o és exposat. (…) Pot exposar-se aquesta exposició? Li la pot presentar o representar?»
La comunidad desobrada (2001), Jean-Luc Nancy

FITXA TÈCNICA

Títol: WUNDERBLOCK
Any: 2018
Gènere: Llargmetratge no-ficció / documental-procesual
Durada: 171 min.
Idioma: Espanyol
Llocs de treball: València (Espanya), Munich (Alemanya), Atenes (Grècia), Egina (Grècia), Estrasburg (França)

Direcció: Alfonso Legaz
Productora: Alfonso Legaz & Andrea Garay
Guió: Alfonso Legaz
Fotografia: Alfonso Legaz
Ajudant direcció: Andrea Garay
Càmeres: Alfonso Legaz, Andrea Garay, material audiovisual gravat per participants
Muntatge: Alfonso Legaz
Subtítols: Andrea Garay
Procés pictòric: Andrea Garay
Equip a Grècia: Lefteris Atherinos, George Kalokentis.
Equip a Estrasburg: Miquel Escudero Diéguez
Material d’arxiu: Crèdits WUNDERBLOCK
Música: No
Intervenen: Jean-Luc Nancy, Lefteris Atherinos, Miquel Escudero Diéguez, Irini Kunadi, Stavros Fóskolos, María Guiunali, Varvara Bitru, Xeni Petritou-Triantafillou, Uranía Lyka, Anastasios Guianulis, Nikos Tsirikos, Fotini Emanuel-Valomenos, Panayotis Moutsatsos, Nektaría Maruda, Cala, Andrea Garay, Alfonso Legaz.

AMB EL SUPORT DE: Octubre Centre de Cultura Contemporània (València-Espanya) / Ajuntament de Egina (Grècia) / Ministeri de Cultura i Esports de la República Hel·lènica (Grècia)


Font i Foto:Vimeo

País del Mar
País del Mar és el nom editorial de les magazines: BIONAUTES, NEMO, POSIDONIA i BARBARIA. Comença a editar l'1 d'agost de 2018.

Un comentari de: WUNDERBLOCK. Històries de l’Art i de la guerra, l’obra documental d’Alfonso Legaz

Envía un comentari

  • (No publicat)