Mulïer, La Celestina i el teatre, els grans triomfadors dels Premis de les Arts Escèniques Valencianes

País del Mar
Publicat en Octubre 02, 2018, 9:54 am
6 mins

Quatre han sigut els guardons que s’han endut tots dos espectacles, La Celestina de Bambalina Teatre Practicable i Mulïer de Maduixa Teatre.

El Teatre Principal de València va acollir anit la gala de lliurament de premis, que tornava vuit anys després de ser cancel.lada en la programació cultural. La retransmissió en directe de la gala en À Punt ens va deixar dircursos estel·lars i presències de personalitats polítiques com el president de Les Corts, Enric Morera; la vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, que va fer lliurament del Premi d’Honor a Manuel Molins; el conseller d’Educació, Recerca, Cultura i Esport, Vicent Marzà; el president de la Diputació de València, Toni Gaspar, i l’alcalde de València, Joan Ribó.

Una vetlada que va referenciar a la recuperació d’aquests premis “necessaris”, tal com ha asseverat Mamen García -millor direcció escènica-, així com a la reobertura de la radiotelevisió valenciana, “la nostra”, ha recalcat el presentador.

Els guardons van transitar entre missatges feministes, com el de la millor ballarina, Laia Sorribes, dedicant la seua distinció a totes les dones que pateixen en una societat “on existeix la paraula ‘rajada’ i jutges que la defensen” i el discurs social, en aquest cas obra de l’actor premiat Josep Manuel Casany, qui va exclamar un “Visca el teatre i la democràcia“, destacant els qui es van comportar “de manera pacífica” el passat 1 d’octubre, a la lluita de l’Associació de Víctimes del Metro de València i al desaparegut dramaturg Josep Lluís Sirera, al mateix temps que ha criticat casos de corrupció com Gürtel o Nóos.

Una de les intervencions més sonades va ser la del director adjunt d’Arts Escèniques del Institut Valencià de Cultura (IVC), Roberto García, animant els espectadors a acudir a les sales i “posar-li les banyes” a la vida avorrida, a més de considerar que el sector es mereix un premi per “aguantar l’inaguantable en aqueixos temps que ens va tocar viure”.

‘Tots a escena’

L’humorista i actor Rafael Alarcón va ser el responsable de conduir la cerimònia, dirigida per Santiago Sánchez, i que va comptar amb el grup Melòmans, amb intervencions a capela, i convidats del món de l’escena i d’altres camps de la cultura, la societat i l’esport.
Convidats que van pujar a escena per a lliurar premis i recordar-nos la importància del teatre en el dia a dia, com va ser el cas del xef Ricard Camarena, l’exfutbolista David Albelda, la presidenta del Patronat del Palau dels Arts, Susana Lloret, la pirotècnica Reyes Martí o el dissenyador Francis Montesinos, o l’actor i diputat de Cs Toni Cantó i el dj Chimo Bayo com a peculiars ‘taxistes‘ en un vídeo humorístic.

El palmarès va ser copat per dues produccions. L’espectacle de carrer que Maduixa Teatre proposa amb Mulïer, es va endur els guardons a la millor direcció coreogràfica, per a Mamen García; millor ballarina, per a Laia Sorribes; millor composició musical, per a Damián Sánchez; i millor espectacle d’arts de carrer.

Per la seua banda, l’adaptació del clàssic La Celestina de Fernando de Rojas al teatre de titelles de la companyia Bambalina Teatre Practicable, que es va emportar el de millor direcció escènica; millor versió, adaptació o traducció, els dos per a Jaume Policarpo; millor actriu per a Àgueda Llorca; i millor espectacle de teatre.

Josep Manuel Casany ha sigut reconegut com a millor actor pel seu treball en la comèdia ‘Nadal a casa els Cupiello‘ i Toni Aparisi ha obtingut el premi al millor ballarí per ‘Divines paraules‘.

Medul·la‘, de la Coixa Dansa, dirigida per Eva Zapico, va rebre el guardó al millor espectacle de dansa.

El premi al millor text va recaure en la tragicomèdia de María Cárdenas, ‘Síndrhomo‘, un producció que parla de la resistència contra els desnonaments i l’especulació immobiliària.
En la categoria de millor espectacle per a xiquets i xiquetes, El Pont Flotant va guanyar el guardó amb ‘Les 7 diferències‘, una producció del Teatre Escalante.
La companyia alacantina La Trócola Circ es va endur el premi al millor espectacle de circ per ‘Emportats‘.

Pascual Peris es va endur el premi al millor vestuari pel seu treball en el muntatge de dansa ‘Amèlia‘, mentre que Luis Crespo va ser reconegut amb el guardó a la millor escenografia pel drama sobre les migracions ‘Els nostres‘.

El premi a la millor il·luminació va anar a mans de Juanjo Llorens per l’espectacle de dansa contemporània per a xiquets ‘PI‘, de OtraDanza.


Font: 20 minutos Foto: IVC Facebook

País del Mar
País del Mar és el nom editorial de les magazines: BIONAUTES, NEMO, POSIDONIA i BARBARIA. Comença a editar l'1 d'agost de 2018.

Un comentari de: Mulïer, La Celestina i el teatre, els grans triomfadors dels Premis de les Arts Escèniques Valencianes

Envía un comentari

  • (No publicat)