Les platges d’Eivissa contenen entre 10 i 20 partícules de plàstic per metre quadrat

País del Mar
Publicat en Octubre 03, 2018, 12:37 pm
3 mins

Un mostreig realitzat recentment per més de 1.000 alumnes dins del projecte Plàstics 0 del Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB) constata la presència d’entre 10 i 20 partícules de plàstic per metre quadrat.

Segons van explicar Luis Ruiz Orejón i Gemma Agell en la conferència realitzada en la sala de plens del Consell d’Eivissa, l’assumpte és determinar ara si aquestes acumulacions de plàstic es deuen a variables oceanogràfiques o demogràfiques.

La campanya Plàstics 0 és una iniciativa que va arrancar al setembre de 2017 amb 1.100 alumnes de la mà de la plataforma de ciència ciutadana Observadors del Mar, que pretén fer un diagnòstic de l’estat de les platges d’Eivissa quant a la contaminació marina per plàstics.

CEAB

Durant la presentació del curs 2018-2019, els científics del CEAB van assegurar que aquest curs hi participaran 2.500 alumnes en total, més del doble que l’any passat. En col·laboració amb el GEN-GOB, es van escollir set platges d’Eivissa (Cala Boix, Santa Eulària, Talamanca, Platja d’en Bossa, Cala d’Hort, Sant Antoni i Benirràs) en les quals es prenen mostres mensualment dels residus existents.

OBSERVADORS DEL MAR

Aquestes mostres són analitzades pels alumnes de set centres educatius de la illa perquè les classifiquen per categories. Una vegada feta aquesta anàlisi, les dades són enviades a la plataforma Observadors del Mar, on els investigadors estudien el comportament del plàstic. De les dades analitzades fins al moment, Ruiz Orejón va assenyalar que en la línia de marea (punt on l’onatge arriba a la seua màxima altitud) de les zones nord i nord-oest de la illa és on es constata una major acumulació de residus. A més, en aquestes mostres el principal compost que es localitzen són els «pellets», un tipus de plàstic primari que s’utilitza per a fabricar objectes d’aqueix material.

També a Formentera

En la línia mitjana (la zona compresa entre la línia de marea i la zona dunar o el final de la platja) hi ha major concentració de mesoplàstics (d’entre 5 mil·límetres i 2,5 centímetres). «Aquest tipus de grandària és dels usos que es fan pròpiament en les platges o que han sigut transportats pel mar», va precisar Ruiz. L’estudi s’ha ampliat enguany a altres tres platges de Formentera, amb la col·laboració de tres centres educatius de la illa.


Font: El periodico de Ibiza Foto: John Cameron de Unsplash

País del Mar
País del Mar és el nom editorial de les magazines: BIONAUTES, NEMO, POSIDONIA i BARBARIA. Comença a editar l'1 d'agost de 2018.

Un comentari de: Les platges d’Eivissa contenen entre 10 i 20 partícules de plàstic per metre quadrat

Envía un comentari

  • (No publicat)