“Les Illes Balears s’estan convertint en el paradís de la desigualtat social” EAPN-Illes Balears

País del Mar
Publicat en Octubre 29, 2018, 12:44 pm
3 mins

La pobresa afecta al 25 % de la població balear, malgrat la recuperació econòmica

Un 25 % de la població de les Illes, és a dir, 276.062 persones, estaven l’any 2017 en risc de pobresa. Es tracta d’una pujada de cinc punts en comparació a 2016, segons un informe fet públic per la Xarxa per a la Inclusió Social EAPN-Illes Balears, en el marc del Dia Internacional per a l’Eradicació de la Pobresa.

L’informe evidencia que «la reactivació del teixit productiu de les Illes no ha reduït la pobresa i, a més, aquesta recuperació s’està sustentant en un increment de les desigualtats socials», explica l’entitat.

Per gènere, les dones van ser les més afectades per la pobresa i l’exclusió social, ja que unes 147.000 es trobaven en aquesta situació, un 3 % més que els homes, segons l’informe.

EAPN-Illes Balears vol cridar l’atenció sobre el fet que «les Illes s’estan convertint en el paradís de la desigualtat social», on els rics són cada vegada més rics i els pobres, cada vegada més pobres, i alerten sobre «la ineficiència de les polítiques públiques per a protegir els més vulnerables i per a fomentar la redistribució de la riquesa».

L’entitat destaca que la població que cobra menys d’1.000 euros, «els inframileuristes», han passat del 34 % l’any 2016 al 39 % en 2017. Aquest fet suposa que hi ha molts treballadors «als quals el seu sou no els dóna per a sobreviure i menys per a pagar un lloguer, atès que la majoria dels salaris han quedat estancats després d’anys de caiguda lliure, mentre que el preu de l’habitatge, sobretot el del lloguer, es dispara», afirma l’informe.

Pel que fa a les pensions, cal destacar que el 33,3 %, és a dir, 62.630 pensionistes, reben una renda inferior al llindar de la pobresa: 609 euros al mes. Aquesta xifra «mostra la urgent necessitat d’augmentar les pensions mínimes i de millorar les condicions salarials», indiquen des de l’entitat.

El 2017, la població de les Illes que vivia en condicions de privació material severa va augmentar, passant del 3,7 % a un 6,9%. En termes absoluts, significa que més de 76.000 ciutadans no poden fer front a quatre dels set conceptes de consum bàsic que defineix la UE. Per exemple, no poden pagar despeses imprevistes o no estan al dia en el pagament de l’habitatge.


Font: Periodico de Ibiza Fotos: Pixabay

País del Mar
País del Mar és el nom editorial de les magazines: BIONAUTES, NEMO, POSIDONIA i BARBARIA. Comença a editar l'1 d'agost de 2018.

Envía un comentari

  • (No publicat)