La pel·lícula turca ‘The Pigeon’, Palmera d’Or de la 33a Mostra de València

País del Mar
Publicat en Octubre 27, 2018, 8:31 am
6 mins

El film de Banu Sivaci s’alça amb cinc premis

La 33a edició de la Mostra de València–Cinema del Mediterrani arriba a la seua fi. Un festival que ha tornat, després de sis anys d’absència, per a ampliar l’imaginari del cinema de la conca del mediterrani al nostre país. Torna convertit en tot un nou referent per als amants del cinema, tant emergent com llegendari, amb una proposta audiovisual cuidada i dinàmica, així com un espai de reflexió per a repensar el Mediterrani. I amb una proposta tan ferma com la que es vol apuntalar de nou en cada edició.

“The Pigeon” de Banu Sivaci

La pel·lícula ‘The Pigeon’, de la directora turca Banu Sivaci, s’ha alçat amb la Palmera d’Or, premi dotat amb 25.000 €. Una pel·lícula delicada i sensible sobre un jove que viu en els límits de la societat i aconsegueix trobar una força interior per a enfrontar-se als qui l’amenacen. ‘The Pigeon’, que es va estrenar en el Festival Internacional de Cinema de Berlín al febrer, retrata la vida en els marges i apunta el nom de Sivaci com una directora a seguir.

Banu Sivaci

El jurat, presidit per la productora, directora i actriu libanesa Rana Salem, ha considerat que ‘The Pigeon’ mereix la Palmera d’Or “per la seua capacitat per a extraure poesia visual i sonora d’un entorn hostil on el personatge principal ha de lluitar per a tractar de ser ell mateix i preservar la seua llibertat individual“.

‘The Pigeon’, a més, ha aconseguit alçar-se amb els premis a Millor Actor per al protagonista de la pel·lícula Kemal Burak Alper; Millor Guió, escrit per la pròpia directora Banu Sivaci; Millor Fotografia, de Arda Yildrian, i Millor Banda Sonora, composta per l’artista sonora Canset Özge Ca.

La Palmera de Plata ha sigut per a la primera coproducció macedònica-grega “Secret Ingredient”, del director Gjorce Stavreski, guanyador a més del premi a Millor Direcció. En opinió del jurat, “per l’originalitat del tema abordat i l’habilitat per a trobar els millors ingredients per a mostrar la realitat de la malaltia amb sentit de l’humor combinant comèdia i drama”. Els poders medicinals de la marihuana no són (per a res) un secret, i Gjorce Stavreski els posa sobre el tapet en aquesta curiosa tragicomèdia.

La Palmera de Bronze és per a ‘Paper flags’, la pel·lícula del director francés Nathan Ambrosioni. El jove director té 19 anys, i arriba a Mostra de València demostrant un sòlid domini narratiu en aquest relat sobre la complicada trobada entre un germà i una germana, marcat per la dificultat de la reinserció després d’una llarga estada a la presó. Aquesta pel·lícula, a més, ha aconseguit el premi a Millor Actriu per a la jove parisenca Noémie Merlant.

Per al jurat de Mostra de València, ‘Paper flags’ és mereixedora d’aquesta Palmera de Bronze per “la seua capacitat per a transmetre emocions a través de recursos que combinen tensió i tendresa, mitjançant uns personatges capaços d’encarnar la seua relació d’ambigüitat, i per la seua generosa manera de dirigir”.

En virtut del Conveni de col·laboració entre À Punt i Mostra de València, es concedeix el premi À Punt a “la pel·lícula de la Secció Oficial que millor assumisca el compromís per a avançar en la igualtat entre homes i dones”. La triada ha sigut ‘Nome di donna’, del director Marco Tullio Giordana, a partir d’un guió de Cristiana Mainardi.

Aquesta pel·lícula italiana tracta la temàtica de l’assetjament laboral i sexual des de la perspectiva de la dona. Plantejada des d’una òptica feminista, ‘Nome di donna’ incideix en la necessitat de l’empoderament de les víctimes per a exercir el dret en la justícia i el fa extensiu a la resta del seu entorn, familiar, laboral i social. És una aposta decidida per a trencar el silenci que envolta molts casos d’assetjament cimentats en el silenci i la connivència. Aquest premi porta implícita l’adquisició dels drets d’emissió per part d’À Punt Mèdia.

Els Premis del Palmarès es lliuraren en la clausura d’aquesta edició de Mostra de València–Cinema del Mediterrani, ahir 26 d’octubre a les 20h en el Palau de la Música. Les pel·lícules guanyadores es podran veure aquest cap de setmana als Cines Babel.


Font i foto: Mostra de València

País del Mar
País del Mar és el nom editorial de les magazines: BIONAUTES, NEMO, POSIDONIA i BARBARIA. Comença a editar l'1 d'agost de 2018.

Un comentari de: La pel·lícula turca ‘The Pigeon’, Palmera d’Or de la 33a Mostra de València

Envía un comentari

  • (No publicat)