Els primers peixos es van originar prop de la platja

País del Mar
Publicat en Octubre 26, 2018, 4:48 pm
7 mins

“Des dels primers peixos cuirassats sense mandíbules fins als taurons o fins i tot els nostres propis avantpassats, tots van començar prop de la platja”, diu Lauren Sallan de la Universitat de Pennsylvania.

El lloc d’origen dels primers vertebrats ha sigut sempre un tema debatut en paleontologia. Les hipòtesis apuntaven fins ara a les zones d’esculls, d’aigua dolça o fins i tot de l’oceà obert, basades en l’anàlisi d’escassos i xicotets fragments fòssils. Un nou estudi assenyala que el bressol dels primers vertebrats van ser en realitat les aigües costaneres intermareals i poc profundes.

Els primers vertebrats en la Terra van ser peixos, i els científics creuen que van aparèixer per primera vegada fa uns 480 milions d’anys. Però els registres fòssils són irregulars i solament s’han pogut identificar xicotets fragments. Uns 60 milions d’anys més tard, fa 420 milions d’anys, el registre fòssil mostra una cosa completament diferent: una gran varietat d’espècies de peixos en massa.

Però on estaven realment els peixos? On es van originar? Un equip de científics, liderats per Lauren Sallan de la Universitat de Pennsylvania, als EUA, ha tractat de respondre a aquestes qüestions en un estudi publicat en la revista Science.

Fins ara la comunitat científica presumia que els primers peixos es van desenvolupar en esculls de corall, donada la gran biodiversitat de peixos que existeix en l’actualitat en aquests ecosistemes, però la cerca durant dècades en aquests llocs no ha donat resultats.

Una parella de Pituriaspis que també es van originar en la costa. / Nobumichi Tamura

 

El grup de científics va analitzar els fòssils de vertebrats des del Paleozoic mitjà (entre fa 480 i 360 milions d’anys), així com els marcadors ambientals que indiquen els seus antics hàbitats. Amb aquesta informació, els investigadors van crear una base de dades amb 2.728 registres primerencs per a peixos amb mandíbules i sense mandíbules. “És un nou conjunt de dades realment gran”, diu Sallan.

Els resultats indiquen que tots els grups principals de vertebrats primerencs, inclosos els peixos amb i sense mandíbula, es van originar i van diversificar en entorns intermareals i submareals prop de la costa, al llarg d’un període de 100 milions d’anys.

“El nostre treball mostra que des dels primers peixos cuirassats sense mandíbules fins als taurons o fins i tot els nostres propis avantpassats, tots van començar prop de la platja, lluny dels esculls i més a l’interior de la costa. A mesura que els grups antics s’expandien, els més nous també apareixien en la costa”, declara Sallan, autora principal del treball i paleobiòloga en la universitat nord-americana.

Aquestes troballes ajuden a omplir el buit que existia en la comprensió de la diversificació primerenca dels vertebrats, ja que fins al moment s’havien explorat poc els antics hàbitats en els quals van viure.

Entendre l’evolució dels peixos

L’equip va poder reconstruir la informació incompleta del registre fòssil utilitzant models matemàtics, la qual cosa va permetre fer prediccions sobre el tipus d’hàbitat en el qual van sorgir els primers ancestres de diversos grups de vertebrats.

“Una de les coses que volem saber és si aquestes aigües poc profundes segueixen sent la bomba biològica que alimenta l’escull”, subratlla l’autora

“Per als vertebrats, trobem que s’originen en aquesta àrea poc profunda i inesperada dels oceans, i romanen en aquesta àrea limitada durant molt temps després que emergissin”, recalca la científica.

A mesura que aquestes poblacions properes a la costa es diversificaven, les adaptacions en els patrons corporals els van permetre estendre’s a altres entorns. Segons els autors, les criatures més fortes van romandre en els hàbitats propers a la costa o a l’aigua dolça, mentre que les de cossos més gràcils van colonitzar les aigües més profundes per a evitar l’augment de la competència, a mesura que els hàbitats succints i confinats propers a la costa es van omplir de vida.

Aquestes noves explicacions en el registre fòssil permeten, a més, comprendre el fet que, al llarg del temps, molts grups de peixos es van traslladar de l’oceà a l’aigua dolça, mentre que uns altres van evolucionar fins a convertir-se en els primers tetràpodes, els vertebrats terrestres.

“Sovint acudien a l’aigua dolça abans d’anar als esculls, que és quasi una línia d’evidència independent que hagueren hagut d’haver estat prop de la costa abans de fer-ho”, diu Sallan.

En l’actualitat, ningú no ha realitzat un estudi exhaustiu similar sobre les espècies de vertebrats vius. “Una de les coses que volem saber és si aquestes aigües poc profundes segueixen sent la bomba biològica que alimenta l’escull”, subratlla Sallan.

Si aquest fóra el cas, podria haver-hi algun xicotet consol davant les morts massives d’esculls a tot el món. Segons els científics, és possible que aquestes aigües poc profundes seguisquen sent el bressol de la diversificació dels peixos, permetent que la biodiversitat persistisca malgrat l’escassetat d’hàbitat dels esculls.


Font i Fotos: Sinc

País del Mar
País del Mar és el nom editorial de les magazines: BIONAUTES, NEMO, POSIDONIA i BARBARIA. Comença a editar l'1 d'agost de 2018.

Envía un comentari

  • (No publicat)