El vaixell naufragat més antic i millor conservat del món té més de 2.400 anys

País del Mar
Publicat en Octubre 24, 2018, 12:58 pm
5 mins

  • Es tracta d’un mercant grec que es va enfonsar fa més de 2.400 anys i que ha sigut trobat en les costes de Bulgària.
  • El més probable és que el mercant s’enfonsara a causa d’una tempesta i que comptara amb una tripulació d’entre 15 i 25 persones.

Un equip anglo-búlgar d’arqueologia submarina va trobar en les profunditats del Mar Negre el vaixell naufragat més antic i millor conservat del món. L’embarcació es va enfonsar fa més de 2.400 anys en les costes búlgares.

Els experts de l’anomenat Projecte Arqueològic Marítim del Mar Negre (MAP, en anglès) van localitzar la nau durant una observació d’un zona de 2.000 quilòmetres quadrats en el mar Negre.

Una xicoteta peça del vaixell va ser presa com a mostra per a sotmetre-la a una prova de carboni per part de la Universitat anglesa de Southampton, que va establir que data molt probablement d’uns 400 anys abans de Crist.

El projecte va informar que els arqueòlegs van estar tres anys pentinant les profunditats del mar amb unes càmeres per a aigües profundes i a control remot, capaços de prendre imatges d’alta definició des d’una distància de dos quilòmetres sota el mar.

 “És com d’un altre món”

El timó i els bancs de rem romanen intactes, segons els experts, els treballs dels quals d’exploració han permès trobar més de 60 vaixells en els últims anys, entre elles embarcacions romanes.

“És com d’un altre món”, va dir Helen Farr, part de l’equip d’expedició, a la cadena britànica BBC.

“Quan el ROV (vehicle operat a control remot) baixa a través d’una columna d’aigua i pots veure aparèixer aquest vaixell en la profunditat, tan perfectament conservat, sents com si et transportares en el temps”, va relatar Farr en descriure el moment en què aquest mercant grec va ser trobat.

“Està preservat, està segur. No s’està deteriorat i és poc probable que atraga a caçadors”, va agregar.

Aquest mercant, de 23 metres, és un de diversos cercats en el Mediterrani i en les costes del mar Negre.

S’estima que l’embarcació és de l’any 480 a. de C. i encara es desconeix quina era la seua càrrega, segons els arqueòlegs, que van admetre necessitar més finançament per a tornar al lloc per a prosseguir la recerca.

“Com a arqueòlegs, estem interessats en el que puga aportar sobre la tecnologia, el comerç i els moviments en l’àrea” en aquell temps, segons l’experta.

 Com s’explica la seua conservació?

La conservació d’aquesta peça respon a les condicions de l’aigua del mar, lliure d’oxigen, la qual cosa permet preservar material orgànic durant milers d’anys, segons el grup.

L’investigador principal del projecte MAP, Jon Adams, s’ha mostrat sorprès per la troballa de la peça.

“Un vaixell que haja sobreviscut intacte des de l’època clàssica, jaent sota una capa d’aigua de dos quilòmetres, és alguna cosa que jo mai hauria pensat que fóra possible”, va emfatitzar el científic.

“Açò canviarà la nostra manera de comprendre la construcció i navegació marítimes en el món antic”, va afegir.

Els arqueòlegs creuen que el navili és similar al representat en el conegut com a pitxer de les Sirenes conservat en el Museu Britànic, una ceràmica que descriu a Ulisses lligat al masteler del seu vaixell mentre resisteix l’atracció mortal del cant de les sirenes.

Altres vaixells antics trobats fins ara, de més de 3.000 anys d’antiguitat, corresponien solament a uns fragments, segons aquests experts, que han destacat que aquest mercant pot aportar informació sobre els viatges que feien els comerciants grecs.

D’acord amb el MAP, el més probable és que el mercant s’enfonsara a causa d’una tempesta i que comptara amb una tripulació d’entre 15 i 25 persones.

Els arqueòlegs van puntualitzar que no tenen intenció de traure’l del fons del mar, ja que seria summament costós fer-ho.

El conseller delegat del projecte, Ed Parker, va recordar que alguns dels vaixells trobats per MAP “solament han sigut vistos -fins ara- en murals i mosaics“.


Font i Foto: El Comercio  

País del Mar
País del Mar és el nom editorial de les magazines: BIONAUTES, NEMO, POSIDONIA i BARBARIA. Comença a editar l'1 d'agost de 2018.

Envía un comentari

  • (No publicat)