El Pont que va unir Àfrica i Europa fins fa 1,8 milions d’anys

País del Mar
Publicat en Octubre 25, 2018, 7:03 pm
3 mins

Un estudi recent dut a terme per un equip científic del Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC) ha descobert un arxipèlag volcànic submergit en el mar d’Alborán (Almeria).

El treball, que va veure la llum en la revista Scientific Reports, detalla la connexió entre el Cap de Gata i el Cap de Tres Forques, pels quals van discórrer migracions de diverses espècies animals.

L’activitat volcànica va provocar fa uns 10 milions d’anys l’aparició d’un arxipèlag, derivant en una consegüent dessecació del Mediterrani en quedar aïllada de l’aportació de l’oceà Atlàntic. És un procés que va tenir el seu moment àlgid fa 6 milions, moment en el qual va començar a enfonsar-se per la inactivitat volcànica i pel refredament de l’escorça terrestre.
Va desaparèixer definitivament fa 1,8 milions d’anys.

Intercanvi de fauna terrestre

Guillermo Booth-Reva, autor principal de l’estudi i investigador de l’Institut Andalús de Ciències de la Terra, explica que al principi aquest arxipèlag va servir “com a pas de fauna terrestre-aquàtica”, mentre que més tard es va produir “un intercanvi de fauna terrestre, com a camells i conills”. “L’arxipèlag va contribuir a la gran riquesa biològica del Mediterrani occidental, en crear illes en les quals es van poder diferenciar noves espècies faunístiques. A més, va servir durant milions d’anys com a pont terrestre per a l’intercanvi d’espècies entre Ibèria i Àfrica”, explica l’investigador César Ranero, científic ICREA de l’Institut de Ciències del Mar del CSIC, i coautor de l’estudi al costat de Guillermo Booth-Reva, autor principal i investigador de l‘Institut Andalús de Ciències de la Terra (centre mixt del CSIC i la Universitat de Granada), i Ingo Grevemeye, del centre GEOMAR de Kiel (Alemanya). “El registre genètic d’ADN ribonucleic estudiat en diverses espècies del Mediterrani occidental mostra que el pas d’espècies europees a Àfrica es va fer en diverses ocasions, abans i després de la Crisi de Salinitat, probablement gràcies a l’arxipèlag d’Alborán”, afig. Els patrons d’especiació i divergència genètica mostren que el sud-est d’Ibèria va ser un punt calent de riquesa faunística que finalment es va distribuir pel nord d’Àfrica gràcies al pas per l’arxipèlag. Així mateix, en el nord d’Àfrica, la fauna estudiada es va especiar des de l’est del Rif, on es trobava l’arxipèlag, cap a l’oest i cap a l’est, arribant fins a Algèria i Tunísia en el cas de salamandres i sargantanes. El creixement progressiu de l’arxipèlag “va actuar com una barrera entre l’Atlàntic i el Mediterrani, restringint l’intercanvi d’aigua i desembocant en la coneguda Crisi de Salinitat del Mediterrani”, conclou Booth-Reva.


Font: 20 Minutos Foto: El Estrecho digital

País del Mar
País del Mar és el nom editorial de les magazines: BIONAUTES, NEMO, POSIDONIA i BARBARIA. Comença a editar l'1 d'agost de 2018.

Envía un comentari

  • (No publicat)