El jaciment ibèric de Kelin (Caudete de las Fuentes), recuperat després del vandalisme

País del Mar
Publicat en Octubre 01, 2018, 4:50 pm
3 mins

El jaciment arqueològic situat a Caudete de las Fuentes (València) va recuperar el seu bon estat després de completar-se la reparació de les destrosses registrades aquest estiu a causa d’un acte vandàlic.

L’Ajuntament de Caudete va denunciar un atac vandàlic a l’agost davant la Guàrdia Civil, que va afectar la reconstrucció dels murs de les cases realitzada per a facilitar la comprensió de la visita de les dues zones del jaciment. La trama urbana es divideix en dues èpoques diferents, d’una banda la protoibèrica del segle VII a.C, i per una altra la ibèrica plana dels segles IV a II a. C.
Malgrat que l’entorn estava barrat i cadenat, els atacants van saltar l’obstacle, i van accedir a les dues zones, tot danyant la reconstrucció d’un forn de fang, a més dels murs de la primera zona.
Després de denunciar-se els fets, van visitar la zona, amb l’objectiu de valorar els danys, el conservador del Museu de Prehistòria de València, Carlos Ferrer, així com Consuelo Mata, de la Universitat de València, i l’arqueòloga encarregada de la Col·lecció Museogràfica i les visites guiades, Laura Hortolano.

Al setembre, la Diputació de València va iniciar les labors de restauració que ja han culminat i han retornat la seua esplendor a aquest passeig per la història. El poblat los Villares, també conegut com l’antiga ciutat de Kelin, és un jaciment ibèric d’al voltant de deu hectàrees, que va estar habitat ininterrompudament des de l’Edat de Ferro (s. VII a. de C.) fins a l’Ibèric final (segles II-I a. de C.).

RUTA DELS ÍBERS

A mitjan XX van començar les excavacions arqueològiques de la mà d’Enrique Pla Ballester i el Servei d’Investigació Prehistòrica. En total, es van realitzar campanyes en 1956, 1957 i 1959, així com una quarta en 1975. El jaciment, integrat en la Ruta dels Ibers de la Diputació, va ser consolidat i restaurat en 2004, any en què van començar a celebrar-se les jornades anuals de portes obertes. Durant el mes d’agost, -les instal·lacions van continuar la seua activitat malgrat els danys causats- més de 300 persones van contemplar la Col·lecció Museogràfica i més d’un centenar el jaciment de Kelin, segons informen els responsables d’aquest patrimoni.


Fons: 20 minutos Foto: Facebook Kelin

País del Mar
País del Mar és el nom editorial de les magazines: BIONAUTES, NEMO, POSIDONIA i BARBARIA. Comença a editar l'1 d'agost de 2018.

Envía un comentari

  • (No publicat)