Amerika Square, la Grècia dels immigrants

País del Mar
Publicat en Octubre 22, 2018, 11:58 am
4 mins

PUNTUACIÓ

MEDITERRANEÏTAT7.5
INTERPRETACIÓ7
GUIÓ7
HISTÒRIA6
TÈCNICA6.5
IMPLICACIÓ ÈTICA7
RUPTURA PREJUDICIS7

6.8

PUNTS Author Review

Summary:

A País del Mar, valorem la importància del Mediterrani i del Mar en les pel.lícules. Amerika Square sí que compleix aquestos paràmetres i el que destaquem és la riquesa cultural que aporta la pel.lícula i que posiciona Atenes com una ciutat eminentment cosmopolita i internacional.


Grècia s’ha convertit en un país de pas entre les cultures africanes i asiàtiques cap a Europa. Conflictes internacionals, fam, guerres, tràfic de persones, han configurat una plaça on Yannis Sakaridis ha establert a través d’un guió brillant, en certs moments, un drama amb punts suspensius.
El segon llarg del director va ser la candidata grega als Oscars en 2017, i conta la dura història de l’actualitat grega a través de la mirada de diferents personatges que acaben entrellaçant les seues vivències.
La trama gira al voltant d’un tatuador de 40 anys, Billy (Yannis Stankoglou), enamorat de Tereza (d’origen africà), que només vol escapar de la seua vida i mudar-se a París. Per altra banda hi ha Nakos (Makis Papadimitriou), amic de Billy que viu a casa dels seus pares i continua en l’atur. Causant del drama, Nakos encarna la xenofòbia sobtada d’un personatge grotesc i infame que ben bé podria caure en l’extremisme daurat que naix en temps de crisi.
Per l’altre costat, Tarek (Vassilis Koukalani), refugiat siri que busca fugir cap a Alemanya amb la seua filla i que entén perfectament la importància de continuar junts a pesar de les dificultats.

Amerika Square va ser escrita per Sakaridis, Vangelis Mourikis i Yannis Tsirbas. És una coproducció grega, britànica i alemanya de Sakaridis (Ilioupolis Films), juntament amb Vènia Vergou, George T. Lemos i Nikkos J. Frangos (Marblemen Productions Ltd), i va comptar amb el suport del Centre de Cinema Grec.

La pel.lícula ens aporta visions molt diferents de les dues perspectives, per un costat de l’immigrant, vist com a un invasor per Nakos, i l’altre personatge antagònic, que representa la visió intolerant de la immigració.

S’hi mostra un xoc cultural entre prejudicis locals i forànies, on el nexe és el viatge cap a una Europa que actua d’Ítaca, i on tot el món lluita per sobreviure a la vegada que intenta adaptar-se a la situació.

El film té un ritme narratiu trepidant al principi, amb un to molt fresc que abandona ràpidament per a centrar-se en les diferents històries. Amb un final heroic però tal vegada massa forçat, una mena de sacrifici per l’esperança que no arriba amb tota l’espenta que caldria a causa de les relacions entre els personatges, que no estan ben treballades per donar eixa profundidat a l’efecte dramàtic. Tot i això, la interpretació sí que aconsegueix omplir l’espai d’un guió que en certs moments brilla amb frescura.


País del Mar
País del Mar és el nom editorial de les magazines: BIONAUTES, NEMO, POSIDONIA i BARBARIA. Comença a editar l'1 d'agost de 2018.

Envía un comentari

  • (No publicat)