Trobades a Morella un conjunt de vèrtebres gegants d’un dinosaure

País del Mar
Publicat en Setembre 06, 2018, 9:41 am
2 mins

 

La vèrtebra té unes dimensions d’un metre i vint centímetres i ha sigut trobada en el jaciment de Sant Antoni de la Vespa, a Morella.

Els investigadors assenyalen que podria tractar-se d’un descobriment de rellevància mundial. L’Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació està restaurant la vèrtebra cervical del sauròpode (dinosaure herbívor de coll molt llarg) que va viure al territori de l’actual comarca dels Ports durant el Cretaci inferior, fa 120 milions d’anys.

Els primers estudis apunten que podria tractar-se de la vèrtebra cervical més gran localitzada fins ara en un jaciment de la península Ibèrica. Seria un sauròpode que faria 25 m de longitud, amb el coll molt llarg, la cua llarga i un pes de vora 50 tones.

Es treballs de recerca els va dur a terme un equip interdisciplinari format per tècnics de la UNED de Madrid, l’Institut Català de Paleontologia, el Grup Guix de Vila-real i l’Ajuntament de Morella, amb la direcció dels paleontòlegs Jose Miguel Gasulla (Ajuntament de Morella) i Andrés Santos (Grup Guix).

L’os estava integrat en un bloc de terra i pedres, la qual cosa es coneix com a ‘mòmia’. Amb els treballs que estan duent a terme els tècnics és quan s’aprecia la importància de la troballa.

Un total de tres restauradores de l’IVCR+i seran les encarregades d’eliminar els depòsits de terra i pedres adherits. Un procés de restauració lent, que lleva els sediments adherits a la superfície de l’os amb mitjans mecànics alhora que es van consolidant les superfícies.

La troballa té un gran valor patrimonial i científic. L’animal ja té un bon nombre d’ossos restaurat que mostren una part molt important del seu esquelet que ajudarà a definir clarament l’espècie.


Font: À Punt MediaComarques del Nord Foto: Muntatge 

País del Mar
País del Mar és el nom editorial de les magazines: BIONAUTES, NEMO, POSIDONIA i BARBARIA. Comença a editar l'1 d'agost de 2018.

Envía un comentari

  • (No publicat)