Posidònia o turisme il·legal, les 12 coses que has de saber

País del Mar
Publicat en Setembre 02, 2018, 11:26 am
4 mins

 

La Posidònia es deriva del déu dels mars i dels oceans Posidó en la mitologia grega. Es tracta d’una espècie terrestre que es va instal·lar sota el mar fa uns 100 milions d’anys.

En el Mediterrani, només hi ha una espècie de Posidònia, la “Posidònia Oceànica“. Però hi ha unes altres 8 espècies al llarg de les costes australianes. L’augment de les pressions externes en el Mediterrani amenaça l’herbari de Posidònia (ancoratges, contaminació, desenvolupament costaner). És per açò que la Posidònia Oceànica ha sigut protegida per decrets nacionals des de 1988, com totes les altres plantes marines amb flors.

 1. La posidònia és l’ésser viu més longeu del planeta: té més de 100.000 anys.
 2. Forma un bosc submergit on hi viuen més de 400 espècies de plantes i 1000 d’animals.
 3. Defensa les platges posant-se sobre ella i protegint-la de l’erosió.
 4. Fabrica platges blanques, ja que és generadora d’aqueixa arena que tant agrada instagramejar.
 5. Lluita contra el canvi climàtic i és el nostre pulmó del Mediterrani: genera el 40% del carboni emmagatzemat cada any per la vegetació costanera, entre 17 i 250 vegades més que els boscos tropicals.
 6. Garanteix la qualitat ambiental de les aigües i dels sediments marins.
 7. Cada dia, 1m2 de Posidònia produeix fins a 14 litres d’oxigen a través de la fotosíntesi, un rendiment dues vegades major que el bosc tropical.
 8. La fullaraca de Posidònia serveix de material aïllant en la construcció (per la seua concentració de lignina i de sals no crema fàcilment), o com a llit per al bestiar (ja que espanta puces i àcars).
 9. Encara que poc més l’1% del jaç marí mediterrani està cobert de posidònia, roman de forma permanent o temporal en aproximadament el 25% de la fauna mediterrània.
 10. Hi ha un grup format per Greenpeace, Oceana, Terraferida, GEN-GOB, Creu Roja, CREM (el centre de recuperació d’espècies marines) i amos d’empreses de turisme sostenible que es diu “ELS GUARDIANS DE LA POSIDÒNIA”.
 11. En el Mediterrani hi ha més de 50.000 quilòmetres quadrats de posidònia en greu perill de desaparèixer.
 12. Només en l’illa de Formentera hi ha hagut una regressió en els últims anys d’entre el 30% i el 40 %.

Hi ha un mapa en el qual pots consultar la localització de les prades de posidònia que et resultarà molt interessant: FONDEIG VISOR 

Pilar Marcos, biòloga ambiental i coordinadora de l’Àrea de Biodiversitat de Greenpeace Espanya, responsabilitza la turistificació massiva i la falta de control que comporten una absència d’afecte pel mar.
El fondatge d’embarcacions il·legals suposa un autèntic problema en les Illes Balears, que aconsegueixen xifres totalment disparades respecte a la resta de l’Estat, ja que el 70 % de lloguer de vaixells es produeix en les Illes Balears i el 30 % d’aquests són il·legals.


Font: SpotmydiveWoman –  Iberley Foto:  Captura pantalla

País del Mar
País del Mar és el nom editorial de les magazines: BIONAUTES, NEMO, POSIDONIA i BARBARIA. Comença a editar l'1 d'agost de 2018.

Un comentari de: Posidònia o turisme il·legal, les 12 coses que has de saber

Envía un comentari

 • (No publicat)