La paella com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat

País del Mar
Publicat en Setembre 29, 2018, 9:20 am
3 mins

El ple de l’Ajuntament de València va fer constar dijous passat, en una Declaració Institucional, que «la paella constitueix un dels patrimonis imprescindibles de la gastronomia de la Comunitat Valenciana, que a més va unit indefectiblement a diferents tradicions festives en el seu territori».

El mateix Plenari va aprovar per unanimitat impulsar la declaració de la paella valenciana com a «Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat» per part de la UNESCO.

La UNESCO té en compte quatre característiques per a admetre candidatures: en primer lloc, ha de ser «tradicional, contemporani i vivent a un mateix temps», però a més ha de ser «integrador», «representatiu» i ha d’estar «basat en la comunitat». «La UNESCO entén per Patrimoni Immaterial “tot aquell patrimoni que ha de salvaguardar-se i consisteix en el reconeixement dels usos, representacions, expressions, coneixements i tècniques transmesos de generació en generació i que infonen a les comunitats i als grups un sentiment d’identitat i continuïtat (…)”».

La paella compleix, segons va considerar el ple amb tots els requisits, ja que constitueix un dels patrimonis imprescindibles de la gastronomia del País Valencià, que a més va unit indefectiblemente a diferents tradicions festives en el seu territori, on s’uneixen múltiples disciplines i activitats, des de culinàries, a culturals, econòmiques, d’oci, mediambientals, d’artesania, etc., sent un element integrador de la societat per la participació de tots, dones i homes, xiquets i ancians, tenint una projecció internacional indubtable».

Els diferents grups han fet constar que «totes les característiques són complides per la paella, des del cultiu i l’obtenció dels aliments (…), fins a les culleres de fusta amb que es menja, les paletes i escumadores, i sobretot el calder-paella característic, que és el que dóna el seu nom propi, doncs es denomina paella, i el paellero», per la qual cosa «s’insta al Govern d’Espanya al fet que, prèvia aprovació pel Consell de Patrimoni Històric i el seu grup de treball de Patrimoni Mundial i Immaterial, recolze, impulse i defense en les instàncies internacionals oportunes la inscripció de la candidatura de la paella valenciana en la llista representativa del patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la UNESCO».


Font: Valencia Extra Foto: Pixabay

País del Mar
País del Mar és el nom editorial de les magazines: BIONAUTES, NEMO, POSIDONIA i BARBARIA. Comença a editar l'1 d'agost de 2018.

2 Comments de: La paella com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat

Envía un comentari

  • (No publicat)