La ‘gota freda’ arriba al País Valencià

País del Mar
Publicat en Setembre 08, 2018, 11:47 am
3 mins

Des d’ahir s’ha activat l’alerta taronja per pluges en el litoral valencià i alacantí, i s’esperen precipitacions en gran part del territori

L’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) ha activat l’alerta taronja per pluges. Estimen que les precipitacions tindran major força i constància en punts litorals del territori, especialment en el sud de la província de València i en el nord de la d’Alacant.

A més, la pròpia Aemet ha llançat un comunicat en el qual alerta de l’arribada d’una depressió aïllada de nivells alts (DANA), coneguda comunament com a «gota freda», característica d’aquesta època de l’any.

El pitjor a partir del dissabte

Es mantindrà durant uns dies. D’aquesta manera, totes les prediccions coincideixen que aquest cap de setmana i fins i tot el principi de la setmana pròxima estaran marcats per les precipitacions, en les quals tampoc es descarten episodis de calamarsa.

La DANA es produeix quan una massa d’aire fred en altura entra en contacte amb temperatures càlides com les del Mediterrani, la qual cosa genera una gran inestabilitat que pot traduir-se en pluges molt intenses.

Un altre fenomen que entra en aquesta equació, sent un factor de risc, és l’alta temperatura de l’aigua del Mediterrani, que facilita aquestes «gotes fredes» i que fins i tot les pot fer més virulentes.

Un estiu de rècord

Agost ha sigut un mes molt càlid amb una temperatura mitjana de 25,6 graus, un 1,7 graus per sobre del normal per a aquest mes, la qual cosa el converteix en el segon agost més càlid des de 1965, només per darrere del de 2003.
Cal destacar que tres dels dies de l’onada de calor (2, 3 i 6 d’agost) formen part dels deu dies més càlids per al conjunt d’Espanya des de l’any 1941.

També ha augmentat el nombre de nits tropicals, la qual cosa, per a l’alacantí Jorge Olcina, catedràtic i president de l’Associació de Geògrafs Espanyols, respon a una causa directa del canvi climàtic. De fet, a Xàtiva, en cap nit de juliol es va baixar dels 20 graus.


Font: Levante Foto:  Hannah Domsic on Unsplash

País del Mar
País del Mar és el nom editorial de les magazines: BIONAUTES, NEMO, POSIDONIA i BARBARIA. Comença a editar l'1 d'agost de 2018.

Envía un comentari

  • (No publicat)