El que el foc es va endur en l’incendi del Museu Nacional de Brasil

País del Mar
Publicat en Setembre 04, 2018, 9:29 am
3 mins

 

Com bé va apuntar el president Michel Témer, “…és un dia tràgic per a Brasil. S’han perdut dos-cents anys de treball, de recerca i coneixement”. A la qual cosa caldria afegir la desgràcia per a la cultura i la ciència, per al món sencer.
El Museu Nacional de Brasil se situa a Rio de Janeiro i albergava fins a fa un parell de dies més de 20 milions d’objectes de diferents períodes històrics, recopilats al llarg de 200 anys.
Una quantitat d’incalculable patrimoni històric i arqueològic que comprenia des d‘ossos de dinosaures fins a una de les majors col·leccions d’arqueologia clàssica de tota l’Amèrica Llatina, així com una de les biblioteques científiques més grans del Brasil.

Aquestes són només algunes de les principals pèrdues que va deixar el voraç incendi.

El fòssil humà més antic d’Amèrica Llatina

Una de les joies que es van perdre amb les flames va ser el fòssil de Luzia, una dona trobada en 1975 i que era, fins al moment, el més antic trobat a l’Amèrica Llatina. L’esquelet tenia 11.500 anys d’antiguitat i havia sigut trobat en les Mines Gerais. Era una peça clau que va donar pistes sobre l’origen de l’home americà.

 

La major col·lecció d’arqueologia egípcia de la regió

Una de les principals col·leccions del Museu Nacional era la col·lecció arqueològica egípcia. Era la més gran i la més antiga d’Amèrica Llatina. Tenia 700 peces. Moltes d’elles havien ingressat a Brasil les primeres dècades del segle XIX. Mòmies humanes, animals i artesanies feien part d’aquest conjunt d’articles.

 

Un gegantesc meteorit

Bendegó. Aqueix va ser el nom amb el qual van batejar al meteorit més gran trobat en sòl brasiler. Va ser trobat en 1784 en Badia i pesava 5.260 quilograms. Com que és de ferro, possiblement siga un dels objectes que no resulten cremats.

Una gran col·lecció paleontològica

Al voltant de 56 mil exemplars recopilats durant dècades i dividits en paleobotànica, paleoinvertebrats i paleovertebrats, es van perdre amb l’incendi del 2 de setembre. Era una de les col·leccions d’aquest tipus més robustes d’Amèrica Llatina.

Una gran col·lecció d’arqueologia de les civilitzacions grega i romana.

Unes 750 peces de les civilitzacions grega, romana i etrusca també es van perdre en l’incendi a Rio de Janeiro. Era la major d’Amèrica Llatina.
Gran part d’aqueix patrimoni correspon a la col·lecció grecoromana de l’emperadriu Teresa Cristina i de la col·lecció de la reina Carolina Murat, germana de Napoleó Bonaparte i muller del rei de Nàpols, Joaquim Murat.


Font: El Espectador Fotos: National Geographic i Youtube

País del Mar
País del Mar és el nom editorial de les magazines: BIONAUTES, NEMO, POSIDONIA i BARBARIA. Comença a editar l'1 d'agost de 2018.

Envía un comentari

  • (No publicat)