Falten recursos i personal per a perseguir el fondatge il·legal sobre la posidònia

País del Mar
Publicat en Agost 29, 2018, 8:35 am
3 mins

 

El GOB (Grup d’Ornitologia Balear) ha criticat l’escassetat d’agents mediambientals marítims, la manca d’embarcacions de vigilància destinades a conservar la posidònia i el lent tràmit de la sanció per fondatge il·legal, i n’ha culpat la Conselleria de Medi ambient, Agricultura i Pesca.

Toni Muñoz, coordinador de l’àrea de conservació de l’agrupació, ha explicat que, en la majoria de casos, els tràmits de les denúncies s’allarguen tant que el mateix procediment caduca i la multa ni tan sols arriba a l’infractor.

Infraccions de caràcter lleu

S’afig a aquesta situació que la infracció és de caràcter lleu, a més que en l’inici de la denúncia hi ha d’haver un agent de la Conselleria en l’embarcació de vigilància, situació que es dóna molt poques vegades.

Muñoz ha demanat la utilització d’una eina gratuïta per a localitzar en temps real les embarcacions que fondegen sobre la posidònia per a poder iniciar així el procediment de denúncia in situ.
L’agrupació mediambiental ja ha denunciat públicament, mitjançant el perfil de Twitter SOS Posidònia, 158 embarcacions (14 al juny, 82 al juliol i 62 a l’agost).

La gran majoria dels infractors són clients de xàrter amb embarcacions que onegen banderes de Malta o de les illes Caiman, el territori britànic situat entre Cuba i Hondures. Es tracta sobretot d’empreses ubicades en paradisos fiscals que no han de pagar impostos a l’Estat

Dades de fondatge

Entre maig i juliol, el GOB ha comprovat el fondatge de 20.041 embarcacions, de les quals 9.923 van ser localitzades a Mallorca, 5.380 a Menorca, 1.828 a Eivissa i 2.910 a Formentera.
Malgrat les 32 actes de sanció, el nombre d’embarcacions que van haver d’arreplegar l’àncora per estar fondejades sobre posidònia ascendeix a 2.102, de les quals 1.196 ho van fer en aigües mallorquines, 325 a Eivissa, 275 a Formentera i 306 a Menorca.

Cal recordar que les sancions per fondatge sobre posidònia poden oscil·lar entre els 100 i els 6.000 euros i, si es demostra la destrucció de l’hàbitat de forma significativa, es poden aplicar sancions més altes, que podrien assolir la quantitat de 200.000 euros.


Font: Última hora Foto: Pixabay

País del Mar
País del Mar és el nom editorial de les magazines: BIONAUTES, NEMO, POSIDONIA i BARBARIA. Comença a editar l'1 d'agost de 2018.

Un comentari de: Falten recursos i personal per a perseguir el fondatge il·legal sobre la posidònia

Envía un comentari

  • (No publicat)