Van extinguir els romans les balenes al mediterràni?

 

Un equip internacional de la Universitat de Montpeller, ha publicat un estudi que confirma la potent indústria de processament de peix de l’era romana.

L’estudi, publicat a la revista “Proceedings of the Royal Society B”, va estudiar deu ossos de balena trobats a quatre jaciments arqueològics de la zona de Gibraltar.

L’equip liderat per Ana Rodrigues, va recórrer a anàlisis d’ADN i de col.lagen per tal de determinar les espècies de balena. Tres dels exemplars eren de balena franca (Eubalaena glacialis) i a tres de balena grisa (Eschrichtius robustus). El més desconcertant és que aquestes espècies ja no son considerades com a pròpies del Mediterrani.

La investigació ha contat amb experts de branques molt diverses com biòlegs, arqueòlegs i historiadors. Així com a estudis de textos antics, com els de Plini el Vell, que al segle I de la nostra era descrivia la presència a la badia de Cadis de balenes que arribaven abans dels solstici d’hivern i restaven amagades i en calma. Una senyal inequívoca, de lloc per criar.

Cap de les proves aportades demostra la hipòtesi dels autors de l’estudi. Encara que si confirma que els romans tenien mitjans, motius i oportunitat per caçar balenes. La vulnerabilitat d’aquestes poblacion, que arribaven per criar, tindria conseqüències demogràfiques nefastes al mateix Atlàntic al produir-se moltes baixes de femelles adultes.

Extinció a l’Imperi Romà

La conclusió és que potser els romans també haurien contribuït a la desaparició de la balena grisa i de la balena franca a l’Atlàntic.


Font: CCMA

Foto: Unsplash 

País del Mar
País del Mar és el nom editorial de les magazines: BIONAUTES, NEMO, POSIDONIA i BARBARIA. Comença a editar l'1 d'agost de 2018.

3 Comments de: Van extinguir els romans les balenes al mediterràni?

Envía un comentari

  • (No publicat)