Gràcies al Club de Busseig Trotafons de Puçol es va trobar de manera accidental la peça, submergida a més de 17 metres de profunditat.  Localitzada a 3 quilòmetres de la costa del Puig de Santa María, a la platja de Santa Elvira, a l’Horta Nord.

La troballa ha despertat molta expectació, degut a que és la primera àmfora ibera que es troba al País Valencià que conserve la tapa.

El centre d’Arqueologia Subaquàtica de la Generalitat s’encarrega de netejar i reparar els clevills de l’àmfora ibera. Segons el arqueòlegs es tracta d’una àmfora ibera del segle IV abans de Crist que per la grandària, 25 quilos, s’hauria utilitzat per a emmagatzemar aliments.

A punt de ser espoliada

Pel que sembla, la peça corria perill de ser espoliada, ja que tenia nugada una corda, possiblement per a senyalitzar la ubicació a la superfície.

L’alcaldessa Luisa Salvador i els regidors Vicent Porta, Maite Sánchez i Julià Oriola, així com l’historiador Julio Ribelles i desenes de persones van asistir el passat 17 de juny a la recuperació de l’àmfora.

Perquè servía l’àmfora

L’àmfora trobada consisteix en un recipient de terra cuita i de cos ovalat que s’utilitzaría segurament per emmagatzemar i transportar productes alimentaris com ara el vi, l’oli o el blat. Te una capacitat de més de 25 litres i és probable, com apunten els arqueòlegs, que tinga 2500 anys d’antiguitat.

Fonts:

Diari Valencia

À punt

País del Mar
País del Mar és el nom editorial de les magazines: BIONAUTES, NEMO, POSIDONIA i BARBARIA. Comença a editar l'1 d'agost de 2018.

2 Comments de: L’Àmfora ibèrica del Puig de Santa María dataría del segle IV a.C.

Envía un comentari

  • (No publicat)